Zgodbe rok in krajev

Trajanje projekta: julij 2017 – december 2018

Vodilni partner: LAS Srce Slovenije

Partnerji: LAS Dobro za nas, LAS Dolenjska in Bela krajina, LAS Zasavje, LAS Med Snežnikom in Nanosom, LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, LAS STIK, LAS Prlekija, LAS Notranjska, LAS S CILJem, LAS Mežiške doline

Skupna vrednost projekta brez DDV: 295.902,98 EUR, od tega vrednost ESRR 236.722,38 EUR

Vrednost LAS s CILjem brez DDV:  8.750 EUR, od tega vrednost ESRR: 7.000 EUR

Opis projekta:

Glavni namen projekta Zgodbe rok in krajev, katerega pobudnik je LAS Srce Slovenije, je ustvariti spodbudnejše okolje za ohranjanje in razvoj rokodelstva v Sloveniji. Na vseslovenski ravni bo potekalo sistematično evidentiranje rokodelcev in različna izobraževanja za nadgradnjo kvalitete njihovih izdelkov, promocijo in trženje. Poudarek bo na oblikovanju oblikovne podobe izdelkov, ki je ključ do večje prepoznavnosti rokodelskih izdelkov. Z novo pridobljenimi znanji in informacijami bodo rokodelci izboljšali svoje izdelke in si s tem povečali možnost za uspešnejši prodor na tržišče. Velika vrednost projekta je tudi v povezovanju in sodelovanju rokodelcev iz sodelujočih lokalnih akcijskih skupin in njihov skupen nastop na trgu.

Cilji:

  • povečanje gospodarske moči rokodelcev;
  • krepitev družbene moči rokodelcev;
  • krepitev lastnih kapacitet rokodelcev;
  • krepitev sodelovanja z družbeno odgovornim gospodarstvom in mediji.

 

Prvi del projekta Zgodbe rok in krajev je bil uspešno zaključen v novembru 2017.

Rokodelstvo je del narodne identitete in  kulturne dediščine Slovenije in tako tudi območja občin, ki so združene v lokalni akcijski skupini LAS s CILjem. Rokodelstvo pa je tudi dobra poslovna priložnost.

ICRA kot vodilni partner LAS s CILjem je že pri pripravi Strategije lokalnega razvoja upošteval pobude in predlagane projekte sodelovanja med lokalnimi akcijskimi skupinami ter tako že v strategijo uvrstil predlagane aktivnosti spodbujanja rokodelstva in iskanja podjetniških priložnosti iz tega naslova.

V okviru Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije se je oblikoval projekt Zgodbe rok in krajev, ki je postal osnova za projekt sodelovanja 11 slovenskih lokalnih akcijskih skupin (LAS), ki vključuje več kot 60 občin širom Slovenije, tako tudi občine Logatec, Cerkno in Idrijo v okviru LAS s CILjem.

Namen projekta je, da se ustvari spodbudno okolje za razvoj rokodelstva v Sloveniji s ciljem povečanja gospodarske in družbene moči rokodelcev in njihovih kompetenc - kapacitet.

V prvem delu projekta, se je izvajalo aktivnosti kot so:

-          analiza stanja rokodelcev po občinah (popis in vzpostavitev baze),

-          razvoj izdelkov, oblikovanje ideje, izdelava prototipov izdelka v sodelovanju z rokodelci in oblikovalci, poudarek je na razvoju izdelkov katerega osnova je čipka in drugi sklop – razvoj izdelkov katerega osnova je les,

-          komunikacija in razširjanje rezultatov projekta.

 

Na tej povezavi lahko pogledate kakšno je stanje na področju rokodelstva pri nas. Analizirano je stanje in opravljen pregled oz. popis rokodelcev. Prav tako na tej povezavi oz. dokumentu lahko preverite tudi potek razvoja izdelkov iz lesa. Novi izdelki, ki so nastali v okviru sklopa razvoja novih izdelkov iz lesa izhajajo iz dediščine območja, inovativnih idej rokodelcev in oblikovalcev, ter skupnega dela na področju prezentacije ter priprave izdelkov za trg.

Pri izdelavi novih izdelkov na temo čipke, pa je delo prevzela Čipkarska šola Idrija, ki je ustvarila zanimive nove izdelke s pridihom tradicije. Več najdete na tej povezavi.

Idrija, 12.11.2017

Novi izdelki Čipka

 

Novi izdelki Les

 

15.10.2018 

Izid knjige Zgodbe rok in krajev zaključe projekt sodelovanja med LASi

V sklopu projekta je nastala knjiga Zgodbe rok in krajev, kjer so predstavljene lokalne rokodelske zgodbe in izdelki posameznega partnerskega LAS.

Predstavljene so  zgodbe 58 občin, številnih rokodelcev in njihovih izdelkov.

Naj vam bodo zgodbe v navdih pri ustvarjanju novih in novih izdelkov, podobno kot so bile našim rokodelcem. Prelistajte jo v e-obliki ali natisnjeno naročite pri LAS s CILjem.