Vabljeni na Dneve živega srebra!

Zanimivo dogajanje povezano z dediščino živega srebra se bo dogajalo na različnih koncih Idrije in okolice.

Sobota, 5. oktober, Trg sv. Ahacija ob 9. uri
OGLED STARIH ŽGALNIC V OKOLICI IDRIJE
Cinabaritno rudo so v prvih sto petdesetih letih delovanja idrijskega rudnika žgali v glinastih retortah na odprtih ognjiščih. Lokacije starih žgalnic, poleg arhivskih virov, odkrivajo podatke o načinih pridobivanja, priprave, transporta in žganja živosrebrove rude. Ekskurzijo bosta vodila dr. Jože Čar in Rafael Terpin, člana Muzejskega društva Idrija. Pridružil se nam bo tudi Janko Proj iz Bitnja ob Sorškem polju, ki bo povedal marsikaj zanimivega o glinah in lončarjih iz Stare Loke in Bitnja, ki so bili dolgoletni dobavitelji glinenih retort.

Sobota, 12. oktober, Topilnica Hg
ŽGANJE V RETORTAH V 16. IN 17. STOLETJU
od 10. do 16. ure: Prikaz izdelovanja glinenih posod za žganje rude, Barba Štembergar Zupan od 10. do 16. ure: Razstava in prikaz retortnega ognjišča od 11. do 11.45 ure: Zanimive lastnosti živega srebra, kemijski poskusi za radovedne, dr. Alojz Demšar Idrijski rudnik je glinene posode za žganje rude več kot sto petdeset let dobavljal iz okolice Škofje Loke. Ob prikazu žganja rude v retortah bo na delavnici predstavljeno tudi delo na srednjeveškem lončarskem vretenu, ki se obrača z roko. Tudi letos bomo obiskovalce navdušili s poskusi edinstvene tekoče kovine.

Sobota, 12. oktober, Antonijev rov ob 14.30 uri

240 MILIJONOV LET GEOLOŠKE ZGODOVINE
Geološko popotovanje skozi čas, Lan Zupančič 
Na našem popotovanju se ne bomo podali le v enega največjih rudnikov svojega časa ampak se bomo vrnili tudi v čas, ko so rudarji in geologi spoznavali bogato rudo, ki leži pod Idrijo. Spustili se bomo v geološko zakladnico podzemlja, kjer vsaka kamnina nosi svojo zgodbo in je prispevala k nastanku rudišča živega srebra. Spoznali bomo, kako so nastale določene kamnine, zakaj so danes tu in kako je pod tako majhnim mestecem nastalo eno največjih rudišč živega srebra na svetu. Predhodne rezervacije na infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194.

Nedelja, 20. oktober, Antonijev rov ob 10.30 uri
LOV NA PERKMANDLČKOV ZAKLAD
podzemno doživetje za najmlajše / znižana cena: 3,5 EUR
Najboljša ideja za izlet za družine z otroki je doživetje enega največjih rudnikov živega srebra na svetu. Zanimiva interaktivna pot otroke s pomočjo jamskega zemljevida in posebnih nalog popelje v nenavadni svet idrijskega rudnika. Skozi opazovanja, doživetja, občutenja in odkrivanja otroci spoznajo skrivnostni svet živega srebra in različne rudarske poklice. Z rešitvijo nalog najdejo jamski zaklad, ki se še vedno skriva v globinah rudnika. Predhodne rezervacije na infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194.

Torek, 22. oktober, Galerija Magazin ob 18. uri
ŽIGA ZOIS V IDRIJI
O življenju in delu znamenitega naravoslovca Sigismunda (Žige) Zoisa, predvsem pa o pomenu njegove zbirke mineralov, bo spregovoril dr. Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije. O njegovih skoraj neverjetnih povezavah s slavnim Giacomom Casanovo pa bo zbranim spregovorila idrijska rojakinja, upokojena profesorica dr. Marija Kacin iz Trsta, ki je desetletja proučevala zgodovinske arhive. V novi knjigi Žiga Zois, Casanova in Trst, ki jo je založila Založba Bogataj, avtorica predstavlja življenje med Benetkami, Trstom in Ljubljano v času razsvetljenstva ter povezave rodbine Zois z najbogatejšimi Evropejci tistega časa in Giacomom Casanovo, ki je v enem od vohunskih poročil pisal tudi o živem srebru v luških skladiščih v Trstu. V Galeriji Magazin bodo za en dan razstavljeni najlepši minerali, ki jih je v času svojega življenja zbral in v zbirko uredil baron Sigismund (Žiga) Zois in se sedaj hranijo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. V zbirki so ohranjeni predvsem minerali iz tedanjih znamenitih rudnikov, pričajo pa tudi o trgovskih poteh in povezavah med Zoisom ter drugimi razsvetljenci in znanstveniki tedanjega časa.

Sreda, 23. oktober, Galerija Magazin ob 9.30 in 10.45 uri
ŽIGA ZOIS MED MLADINO
Dopoldanska matineja za osnovnošolce in gimnazijce s predstavitvijo zbirke mineralov, življenja in dela Sigismunda (Žige) Zoisa ter predstavitev knjige Žiga Zois, Casanova in Trst, upokojene profesorice dr. Marije Kacin iz Trsta. Predstavitev življenja in dela znamenitega razsvetljenca ter knjige, v kateri avtorica odstira njegove neverjetne povezave s Casanovo in življenje med Benetkami, Trstom in Ljubljano v času razsvetljenstva.

Četrtek, 24. oktober, Center za obiskovalce Geoparka Idrija, Prelovčeva 5, Idrija ob 17. uri

Odprtje centra za obiskovalce z razstavo: »ZAPISANO V KAMNINAH«
»Kako Zemljine sile oblikujejo naravo in človeka? Kateri so idrijski naravni zakladi? Kaj reže Geopark Idrija na dva dela? Zakaj je jezero divje?« Na vsa ta in še mnoga druga vprašanja podajamo odgovore na razstavi »Zapisano v kamninah« v Centru za obiskovalce Geoparka Idrija. Razstava je nastala v projektu Danube GeoTour, ki je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA). Na novi lokaciji, na Prelovčevi 5 v Idriji, so se združili TIC Idrija, Center za obiskovalce Geoparka Idrija ter razstava »Zapisano v kamninah«. Nove prostore bosta slovesno odprla ga. Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in g. Tomaž Vencelj, župan Občine Idrija. Po zaključku vabljeni na skupno druženje ob prigrizku. Zavod za turizem Idrija (Geopark Idrija)

Pridite v našo družbo in doživite živo dediščino - živega srebra.

Več si lahko prebereta v zgibankah - programih.

Plakat 

Zgibanka 1

Zgibanka 2