Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa  15. 1. 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki s pomočjo Idrijsko – Cerkljanske razvojne agencije vodi in spremlja postopke za vzdrževanje certifikata. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe.

Vedno znova pa se pojavljajo recepti in navodila za izdelavo, ki niso skladni z zaščiteno recepturo. Zato pozvivamo vse, ki širite dobro ime idrijskih žlikrofov, da ste pozorni pri navajanju recepture.

Vse potrbene podatke in zaščiteno recepturo najdete na naši spleni strani pod zavihkom / področja delovanja / dediščina / idrijski žlikrofi oz na tej povezavi.

Navodila za izdelavo in nekaj osnovnih podatkov in receptov pa najdete tudi pod zavihkom publikacije, kjer sta objavljeni dve brošuri in sicer več jezična zloženka in Vodnik za gurmane.

Za vsa nadaljna pojasnila pa nas kontaktirajte na info@icra.si ali po telefonu na 0537 20 180.

Prilagamo še - edini pravi - recept za izdelavo idrijskih žlikrofov (iz Pravilnika o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za idrijske žlikrofe)

»Surovine za pripravo idrijskih žlikrofov so:

1. testo:

– do 30 dag moke,

– 1-2 jajci,

– olje, voda ali mleko po potrebi, da testo nastane mehko;

2. nadev:

– 50 dag krompirja,

– do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine,

– do 5 dag čebule,

– drobnjak,

– majaron,

– črni poper,

– sol.

Proizvajalec sam določi količino čebule in ocvirkove masti, vsekakor pa morata biti obe sestavini uporabljeni.

Proizvajalci, ki prodajajo zamrznjene žlikrofe, morajo zaradi ohranjanja senzoričnih lastnosti uporabiti manjšo količino začimb in debelejše testo. Za isto količino nadeva se potrebuje za testo: 40–50 dag bele moke, do 4 jajca, olje, voda ali mleko po potrebi.

Surovine so navedene za 150 kosov idrijskih žlikrofov.«

Za pripravo idrijskih žlikrofov so potrebni naslednji postopki:

1. priprava testa: iz moke, jajca in vode ali mleka se zamesi testo, ki je mehkejše kot testo za rezance. Testo se gnete tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Če se testo prereže, mora biti gosto in brez luknjic. Nato se oblikuje hlebček in se pokrije, da se ne izsuši, in pusti počivati najmanj pol ure. Tako pripravljeno testo se na tanko razvalja;

2. priprava nadeva: nadev za idrijske žlikrofe se pripravi iz kuhanega krompirja, ki se še topel pretlači. Pretlačenemu krompirju se doda sol in maščobo (ocvirki, zaseka, pražena slanina). Nato se primeša pražena čebula in začimbe (majaron, drobnjak, poper, sol). Vse sestavine se dobro premešajo in hitro ugnetejo tako, da se dobi voljno zmes. Nadev ne sme biti drobljiv, zato se mu po potrebi dodaja maščobo. Iz nadeva se napravijo enakomerne, za lešnik velike kroglice, ki se jih polaga na testo;

3. oblikovanje: na razvaljano testo polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Nato se testo med kroglicami prereže po dolgem in počez. Testo se vzviha in med kroglicami stisne, da se sprime in se dobijo ušesca. Zgoraj, v vsakega, se vtisne vdolbinica, tako da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino (višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji);

4. kuhanje: idrijski žlikrofi se stresejo v vrelo slano vodo, pomešajo in pokrijejo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzame se jih iz kropa in takoj ponudi;

5. način serviranja: idrijske žlikrofe se lahko servira kot samostojna jed in se jih zabeli z ocvirki. Lahko se jih ponudi z znano idrijsko omako bakalco, drugimi mesnimi omakami (politi s pečenkino omako, golažem, raznimi pečenkami), z gorgonzolo ipd.

 

Dobrodošlo je širjenje pravega racepta za izdelavo idrijskih žlikrofov.