Bevkovi dnevi 2016

Verjetno jih med nami ni malo, ki ne bi že v osnovni šoli slišali kaj o pisatelju Francetu Bevku. Mnogi smo njegova dela tudi prebirali in pred oči so nam stopali knjižni junaki kot so pastirci, pestrne, tatiči, grivarjevi otroci….  

Bevk je eden izmed Cerkljanov, ali širše rečeno, Primorcev, na katerega smo lahko upravičeno ponosni. Ko smo Slovenci pod fašizmom bili bitko za svojo samobitnost, za svoj obstoj, je on kot eden izmed redkih aktivnih slovenskih pisateljev vztrajal na Primorskem.  To bitko za narodovo preživetje je s pomočjo magije besed zarisal v svojem najboljšem delu z naslovom Kaplan Martin Čedermac. Bevkova pokončna drža in drznost v tistih težkih časih sta bili produkt izjemnega poguma. Ta pisateljev pogum nam je še kako lahko v zgled v današnji dobi hitrega tehnološkega napredka, preobilja informacij ali manipulacij z njimi ter utapljanja v povprečnosti in mlačnosti.

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa ravno na svoj rojstni dan leta 1970. Ob tej obletnici vsak tretji vikend v septembru prirejamo prireditev z imenom Bevkovi dnevi. Njeni skromni začetki segajo že v leto 2006, vendar je skozi leta rasla, se razvijala in presegla lokalne okvire. Danes (po Bevkovem zgledu!) povezuje mnoge in različne ustanove ter ponudnike, ki na severnem Primorskem delujejo na področju kulture in turizma. Letošnji program so tako za vas pripravili: KUD Cerkno, Mestni muzej Idrija s Cerkljanskim muzejem, Društvo Baška dediščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija z Bevkovo knjižnico v Cerknem, Goriška knjižnica Franceta Bevka, ICRA d. o.o. Idrija, LTO Laufar Cerkno, Planinsko društvo Cerkno, TD Pod Kojco, Osnovna šola Cerkno, Založba Bogataj in še drugi.

Omenimo le nekaj dogodkov, ki bogatijo ponudbo letošnjih Bevkovih dnevov. 17. septembra, v soboto dopoldne bo pred Hotelom Cerkno potekala že tradicionalna kulinarična-ekološka tržnica. Zvečer boste lahko v Bevkovi knjižnici Cerkno prisluhnili pogovoru z uveljavljeno mladinsko pisateljico ter scenaristko Janjo Vidmar. Naslednji dan, v nedeljo zjutraj se bo pričel šesti Pohod po Bevkovi poti, iz dveh izhodišč se boste odpravili proti Zakojci. Prva trasa pohoda bo šla iz Hudajužne, druga iz Cerknega preko Jesenice, tretja težja in daljša pa ravno tako iz Cerknega, vendar preko Porezna. Pohod Po Bevkovih poteh je uvrščen v Festival pohodništva ter v letošnje Dneve evropske kulturne dediščine. Pred Bevkovo domačijo bo potekal krajši kulturni program z nagovori organizatorjev, gostje Janje Vidmar ter nastopom dua Bakalina. Člani TD pod Kojco bodo prikazali razna kmečka opravila, na kmetiji Pri Flandru pa si bo mogoče privoščiti okusno Bevkovo kosilo. Mestni muzej Idrija bo do večera za vse obiskovalce odprl vrata Bevkove domačije, popoldne pa bo Založba Bogataj predstavila novega knjižnega dela mlade pisateljice, domačinke Marjete Mavri.

Vašega obiska Bevkovih dnevov bomo zelo veseli, zato najlepše vabljeni! Podrobnejše informacije o programu oz. ostalih zanimivih dogodkih najdete na naši spletni strani z naslovom www.bevkovidnevi.si

PROGRAM BEVKOVI DNEVI 2016

Info:

Sandro Oblak (Cerkljanski muzej), Tel: 031 763 864

sandro.oblak@gmail.com