Zbrali smo ideje kako s konkretnimi ukrepi oživiti idrijsko mestno središče

Med 23. in 25. marcem 2017 je Občina Idrija v sodelovanju z društvom Idrija 2020 in Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo v okviru projekta City Centre Doctor izvedla zanimiv urbani poskus. S postavitvijo pop-up dnevne sobe na glavnem mestnem trgu smo želeli spodbuditi razpravo o oživljanju mestnega jedra in s tem pridobiti nove, drugačne predloge in ideje za to precej zahtevno nalogo.

Prazen prostor na glavnem trgu, v katerem je bila nekoč banka, še prej pa trgovina znamenitega trgovca Golita, smo preuredili v prijetno dnevno sobo, dnevno sobo za meščane, sobo za branje, počitek, klepet in druženje s prijatelji.

V okviru teh treh dni je bila naša pop-up dnevna soba odprta od jutra do večera, obiskovalci so imeli na voljo svežo kavo iz celega sveta, domače piškote in pecivo. Poleg tega so lahko prebirali knjige, revije in časopise.

Ob popoldnevih so se v njej odvijali številni dogodki - start-up večer z Iztokom Levcem (Subway Slovenija), predstavitev arhitekture Idrije, ki jo je izvedel arhitekt Cveto Koder, večer družabnih iger, delavnico risanja in Idea Cafe - moderirana razprava o oživljanju središča mesta.

Metoda Svetovne kavarne je preprosta, učinkovita in prilagodljiva oblika za vodenje dialoga v večji skupini.

Udeleženci »kavarne« so bili povabljeni k razpravi o naslednjih vprašanjih:

  1. Kako v mestno središče pritegniti več obiskovalcev?
  2. Kako mestno središče narediti bolj prijazno za otroke?
  3. Kako privabiti v središče več mladih?
  4. Kako povezati obstoječe trgovce za skupno promocijo?
  5. Kako spodbuditi trgovce k odpiranju novih lokalov?

Predloge in ideje zbrane v okviru razprave najdete v poročilu (ANG).

 

Projekt City Centre Doctor je sofinanciran v okviru programa URBACT III s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).