×

Dan odprtih vrat rejcev drobnice in obisk kmetije Na Hmenic nad Otaležem

Sobota, 3. oktober 2020, od 11. do 17.00 ure

 

Slovenija je s svojimi zelenimi površinami in hribovitim svetom pravi raj za rejo drobnice. Te skromne živali, ki so bile v nekem obdobju naše preteklosti odrinjene na rob, zadnja leta ponovno oživljajo nekdaj zapuščene pašnike. Proizvodi, ki jih dajejo pašne živali, so tudi v Sloveniji čedalje bolj cenjeni. Zato je pomembno, da vemo, kje in kako je prirejena in pridelana hrana, ki jo zauživamo.

 

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije že tretjič pripravlja dan odprtih vrat rejcev drobnice, ki bo potekal na posameznih kmetijah, kjer bodo obiskovalcem poleg svojega dela predstavili rejo drobnice, kmetovanje in pomen pridelave hrane ter ohranjanja obdelanega in poseljenega podeželja.

 

Obiskovalci bodo imeli priložnost za nakup domačih pridelkov in izdelkov iz mesa in mleka ter volne.


VABILO

 

Kmetije, ki bodo odprle svoja vrata in vas prijazno sprejele so objavljene na spletni strani www.drobnica.si.


Med njimi je tudi kmetija Na Hmenic iz Otaleža na Cerkljanskem.

 

Ste vedeli, da se prav na vrhu Otaleža, na Hmenic pase vsaj 340 ovc? Na Hmenici, na vsaj 870 m nadmorske višine se družina Podobnik že več let ukvarja z rejo drobnice.  Čez leto namolzejo čez 38.000 litrov mleka; nastrižejo čez 500 kg ovčje volne in so eni največjih rejcev drobnice na Severnem Primorskem. Čreda ovc trenutno šteje 340 ovc, mesne in mlečne pasme.

Pred kratkim so registrirali dopolnilno dejavnost na kmetiji - predelava mleka in začeli s proizvodnjo jogurtov. Jogurti iz ovčjega mleka, navadni in sadni so že na voljo na Pokriti tržnici v Idriji (vsako drugo soboto v mesecu), na tržnici v Cerknem (predvidoma vsako prvo soboto v mesecu) in na policah lokalnih trgovin.

 

Vabljeni k spremljanju njihove FB straniKmetija na Hmenici.

 

Vabljeni na obisk kmetije na dan odprtih vrat, v soboto, 3. oktobra, med 11.00 in 17.00 uro.


Zaželjene so predhodne prijave na M: 031 590 138. 

četrtek, 01. oktober 2020

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe