Na vsebino
×

Končana prva faza projekta NAOKOLI

Vodilni partner LAS s Ciljem je skupaj z občinami Logatec, Idrija, Cerkno, Zavodom za turizem Idrija in Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo uspešno izpeljal prvo fazo projekta NAOKOLI. Projekt se bo izvajal do leta 2022 in je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. 

Skupna aktivnost partnerjev iz vseh treh lokalnih skupnosti je postavitev visokih gred ob šolah in vrtcih, kot primer ureditve urbanih vrtov. Z njimi bodo ozaveščali otroke, njihov starše in tudi širšo lokalno skupnost o pomenu lokalne samooskrbe in okolju prijazne pridelave hrane. 

Tako se je na logaškem ob 11 šolah oziroma vrtcih postavilo 44 visokih gred. Sočasno so v Logatcu začeli tudi z izobraževanjem vzdrževalcev visokih gred, namesto individualnega svetovanja na terenu se je izvedlo online izobraževanje, v okviru katerega je nastalo tudi elektronsko gradivo z naslovom Visoke Grede izvajalca Gajin vrt. Do konca projekta bodo nadaljevali z izobraževanji in individualnimi svetovanji glede vzdrževanja visokih gred in zasaditve. Preko natečaja nameravajo urediti tudi  park oziroma vaško središče v izbrani krajevni skupnosti.

Na cerkljanskem se je z izboljšano turistično ureditvijo kraja (na novo postavljene klopi, urejeni parki in zelene površine, postavljena in zasajena cvetlična korita na osrednjem trgu), ter s postavitvijo informativne table s pohodnimi in kolesarskimi potmi v okolici, predstavilo vključevanje narave in lokalnega okolja v inovativne turistične produkte območja. V sklopu aktivnosti projekta se je z nakupom opreme (rastlinjaka, visokih gred, kompostnikov, lesene vrtne hiše,  in ostalega vrtnega orodja) nadgradil tudi šolski eko park pri Osnovni šoli Cerkno.

Zavod za turizem Idrija, je v sklopu prve faze projekta skupaj z zunanjim izvajalcem pripravil Študijo nosilne kapacitete Krajinskega parka Zgornja Idrijca, ki je zagotovila pridobitev pomembnih informacij za upravljavski načrt.  V mesecu januarju je bila študija predstavljena širši lokalni skupnosti. 

Ključni cilji, ki jih bodo partnerji zasledovali v nadaljevanju projekta so izboljšati kakovost življenja na podeželju, ohranjati, varovati in ustrezno uporabljati naravne vire. 

Icra d.o.o Idrija

Alenka Pišljar

Za vsebino je odgovorna Icra d.o.o. Idrija.  Organ upravljanja pristojen za izvajanje programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


sreda, 27. januar 2021
Končana prva faza projekta NAOKOLI
Končana prva faza projekta NAOKOLI - koncno-stanje-mala1-jpg.jpg Končana prva faza projekta NAOKOLI - img-20200922-145947-resized-20200924-080205381-jpg.jpg Končana prva faza projekta NAOKOLI - korita07-mala-jpg.jpg

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe