Na vsebino
×

Zaključek projekta Centri interpretacije zavarovanih območij

V pripravo projekta smo se v letu 2020 povezale štiri lokalne akcijske skupine (LAS) s štirih zavarovanih območij narave, ki so sorodne interese in potrebe uspešno naslovile na 5. javni razpis Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za Podukrep 19.3: Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalnih akcijskih skupin. Projektne aktivnosti so tako sofinancirane s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Širše partnerstvo sestavljajo: LAS Obsotelje in Kozjansko (vodilni partner) in LAS Posavje z Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje, LAS s Ciljem z območja Krajinskega parka Zgornja Idrijca in Planinskega polja ter LAS Pri dobrih ljudeh 2020 z Biosfernega območja Mura. Rdeča nit projekta je povezovanje zavarovanih območij narave ter ozaveščeno izkoriščanje potencialov naravne dediščine za trajnostni razvoj in krepitev perspektivne turistične dejavnosti. 

V sklopu projekta smo vsi partnerji z investicijami uredili t. i. interpretacijske točke zavarovanih območij, ki bodo imele izobraževalno, doživljajsko in turistično funkcijo. Izdelan je tudi skupen načrt interpretacije zavarovane narave z več programi za različne ciljne skupine, izmenjava znanj in dobrih praks med območji pa je potekalo v obliki različnih delavnic, strokovnih ekskurzij z ogledi vključenih območij in dogodkov za lokalne ponudnike (Kmečka tržnica v Idriji, praznik Kozjanskega jabolka, Pomurski poletni festival, prireditev Lovrenčev sejem in prireditev Lendavska trgatev)

Na območju LAS s CILjem smo skupaj z Občino Logatec in Občino Idrija prijavili projekt z namenom, da ohranimo in obenem obogatimo naravno dediščino Planinskega polja in Krajinskega parka Zgornja Idrijca. Ključne aktivnosti projekta na našem območju so ureditev in obogatitev urbane opreme v krajinskem parku Zgornja Idrijca in priprava interpretacijskih video vsebin za predstavitev Planinskega polja. 

Tako smo na območju krajinskega parka postavili dve ekološki dehidracijski sanitarni enoti, dve solarni  klopi, dve didaktični igrali, kupili 20 stojnic za namene različnih prireditev ter ob paviljonih na Lajštu postavil nove mize in klopi.  Uspešno smo izpeljali dva festivala in kampa Aktivna Bela v letu 2021 in 2022, namenjena druženju mladih in  spoznavanju različnih športnih aktivnosti v zaščitenem krajinskem parku. Z Zavodom za turizem Idrija smo oblikovali nov interpretacijski program ogleda krajinskega parka Zgornja Idrijca, za otroke z naslovom Zgodbe o rakah. 

Projekt smo uspešno pripeljali do konca in si želimo, da bi uporabniki zgoraj omenjene infrastrukture z njo ravnali odgovorno in spoštljivo. 

                                             

četrtek, 22. december 2022
Zaključek projekta Centri interpretacije zavarovanih območij
Zaključek projekta Centri interpretacije zavarovanih območij - cizo2-png.png Zaključek projekta Centri interpretacije zavarovanih območij - cizo1-png.png

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe