Na vsebino
×

Vpisujemo v program Začetna integracija priseljencev (ZIP)


Začetna integracija priseljencev (ZIP) je javno veljavni program učenja slovenskega jezika na osnovni ravni za priseljence, državljane tretjih držav, ki vključuje tudi vsebine spoznavanja slovenske družbe. Izobraževalni program je bil oblikovan na Andragoškem centru Slovenije, sprejel ga minister za šolstvo in šport (Odredba o sprejemu izobraževalnega programa za odrasle Začetna integracija priseljencev, Uradni list RS, št. 57/2011).

Na Idrijsko-Cerkljanski razvojni agenciji bomo program pričeli izvajati v drugi polovici avgusta ali začetku septembra 2023. V Idriji bomo do konca aprila 2024 izpeljali program za predvidoma 4 skupine.

Cilji izobraževalnega programa so: 

  • udeležencem zagotoviti znanje slovenskega jezika, družbene ureditve in zakonodaje ter poznavanja slovenske kulture, 
  • udeležencem zagotoviti integracijo v okolje,  
  • udeležence pripraviti za uspešno opravljanje izpita iz znanja slovenščine kot drugega in tujega jezika na osnovni ravni (A2/B1 po SEJO).


Obseg in trajanje programa

Program se izvaja v obsegu 180 ali 60 + 120 ur, odvisno od vašega potrdila o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v enotnem programu. Potekal bo predvidoma 3-krat tedensko po 3 pedagoške ure na srečanje.


Informativna prijava

Za udeležbo v programu že sprejemamo informativne prijave in sicer nam interes za udeležbo lahko sporočite na tel. št. 05 37 43 913, preko e-pošte izobrazevanje@icra.si ali preko spodnjega obrazca. Število mest v skupinah je omejeno.

Po prejemu informativne prijave vas bomo kontaktirali in povabili k osebnemu vpisu. Vpis bo potekal na sedežu Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije, Mestni trg 2, 5280 Idrija.

Če želite obiskovati brezplačni program ZIP, boste morali ob vpisu:

  • predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v enotnem programu, ki ga pravočasno pridobite na upravni enoti,
  • imeti s seboj osebni dokument z EMŠO številko,
  • izpolniti prijavni obrazec in rešiti razvrstitveni test.

Na podlagi potrdila, prijavnega obrazca in razvrstitvenega testa vas bomo glede na možnosti razvrstili v ustrezno skupino. V roku najkasneje do dveh mesecev po vpisu bo vsak prejel pisno vabilo z vsemi potrebni informacijami in pričel s programom. 


Program je brezplačen

Program je brezplačen za udeležence, tujce, ki niso državljani Evropske unije in so imetniki potrdila za brezplačno udeležbo v programu. Potrdilo izda pristojna upravna enota na podlagi podanega vašega zahtevka. Stroške programa krijeta Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov in Evropski sklad za azil, migracije in vključevanje (AMIF).  

Več: Uredba o načinih in obsegu zagotavljanja programov pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (Uradni list RS, št. 70/1258/16 in 70/21) – povezava na http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED5966


Opravljanje izpita iz znanja slovenščine

Udeleženec po končanem programu prejme javno veljavno potrdilo o udeležbi.

Kdor izpolnjuje pogoj 80% (144 ur) prisotnosti na izobraževanju, lahko na pristojni upravni enoti zaprosi za potrdilo za brezplačno opravljanje izpita iz znanja slovenščine na osnovni ravni (A1/B2).

Seznam pooblaščenih izvajalcev izpitov najdete TUKAJ


Že veste?

V skladu z veljavno zakonodajo bo od 28. oktobra 2023 do 1. novembra 2024 v postopku podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje za polnoletnega družinskega člana tujca treba predložiti potrdilo o udeležbi v programu učenja slovenskega jezika in spoznavanja slovenske družbe. Od 1. novembra 2024 pa bo postal pogoj za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje za polnoletnega družinskega člana tujca opravljen preizkus na ravni A1 in na ravni A2 za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje.


Izvajanje programa sofinancirata EU iz Sklada za azil, migracije in vključevanje in Urad vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.

Prijava

Z oddajo obrazca se strinjate z našimi pogoji o zasebnosti.
torek, 20. junij 2023
Vpisujemo v program Začetna integracija priseljencev (ZIP)

Kako vam lahko pomagamo?

Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, pobude ali vam pomagali poiskati rešitev. Vstopite v kontakt z nami.

Pišite nam

Aktualno

Storitve

Sodelavci

Z vami že 20 let

Naše delo izhaja iz spoštovanja – najprej do tega, kar je bilo ustvarjeno, in do ljudi, ki so to ustvarili. Ostajamo odprti, da gledamo naprej in poslušamo drug drugega, da skupaj iščemo rešitve za potrebe, ki izvirajo iz našega okolja.
mag. Jožica Lazar, direktorica

Naša ekipa

Prijava na e-novice

Ne zamudite dogajanja v lokalnem okolju, brezplačnih izobraževanj in drugih novic.

Prijavite se na prejemanje e-obvestil.

Prijava

Razpisi

Uspešne zgodbe